Mit csinál a gyógytornász?

2023.03.20

Mindig szükséges orvosi vizsgálat, beutaló, mielőtt gyógytornászhoz megyünk?
 Mi fog történni az első alkalommal?
 Hogyan épül fel a kezelés?


Gyakran halljuk ezeket a kérdéseket, ezért összeállítottunk egy rövid összefoglalót.


A gyógytornász legalább főiskolát végzett szakember, aki önállóan vizsgálja a beteget, ez alapján funkcionális diagnózist állít fel és kezelési tervet készít. Természetesen első alkalommal, ha van, áttekinti az orvostól, más szakembertől hozott dokumentációt, de ez nem feltétlenül szükséges a kezelés megkezdéséhez.
  Az állapotfelmérés során a fizikális vizsgálaton kívül a terapeuta alaposan kikérdezi a pácienst, és közösen határozzák meg a célokat. Megbeszélik a kezelés várható menetét, hosszát és az esetlegesen szükséges egyéb vizsgálatokat.


Milyen problémákkal fordulhatunk hozzá?


Sokan azt gondolják, hogy a gyógytornász leginkább idős embereknek tart könnyű tornát. Azonban ennél sokkal összetettebb a munkája, számos területen tevékenykedik (pl. ortopédia, traumatológia, reumatológia, neurológia, szülészet-nőgyógyászat, gyermekgyógyászat, pulmonológia, kardiológia…).
 A gyógyítás mellett a megelőzésben is nagy szerepe lehet, egészségmegőrző tornákat tart, szűrővizsgálatokat végez, életmódbeli tanácsokat ad.
 A sportolók munkájában is részt vesz, a sérülések megelőzése és esetleges rehabilitációja mellett az edzésmunka hatékonyabbá tételében is segíthet.
 Központunkban legtöbbször mozgásszervi problémákat kezelünk, de az egészségmegőrzésre is nagy hangsúlyt helyezünk!


Milyen módszerekkel kezel a gyógytornász?
 Mi az a fizioterápia?


A fizioterápia természeti (fizikai és kémiai) energiákkal történő gyógyítást jelent. Számtalan kezelés tartozik ide, az egyik leggyakoribb a mechanoterápia, mely magában foglalja a gyógytornát, aktív és passzív mozgásokat, manuálterápiát és masszázst is. De a fizioterápiás kezelések közé tartoznak többek között az elektroterápia, a hőt (hideg vagy meleg), a fényt vagy a víz fizikai, kémiai hatásait kihasználó kezelések.
 A gyógytornász-fizioterapeuta komplexen képzett szakember, de rendelőnkben legtöbbször mozgásterápiás kezelésket alkalmazunk. Számtalan módszer létezik ezen belül is, például McKenzie módszer, Schroth módszer, különböző manuálterápiás módszerek.
 A kezelés módját, alkalmazott terápiát mindig egyénre szabva, alapos vizsgálat után választjuk meg a páciens igényeihez, életviteléhez alkalmazkodva.


Bármilyen problémád van, várunk szeretettel!


Időpontfoglalás gyógytornászhoz:

06204920101

napraforgokozpont@gmail.com